Bembeya Jazz in de Molière

MuziekpubliqueSegou "Diamond Fingers" Diabate — Bembeya Jazz (Molière)Afgelopen donderdag hielden we op ons concert­traject in hartje Matonge halt voor het legen­darisch ensemble uit Guinée: Bembeya Jazz. Woensdag kregen we nog een brok Senegalese geschiedenis voor de kiezen in de vorm van Orchestra Baobab en slechts een dag later valt ons een gelijkaardige kans te beurt in de Brusselse Molière. Welk van deze befaamde orkesten nu de kroon spant lijkt ons op zich een foute vergelijking gezien ze elk een eigen stijl bezigen. Bembeya, of voluit Bembeya Jazz National, behoorde in 1958 tot een select clubje door de staat geselecteerde orkesten die de Guinéese identiteit moest vertegenwoordigen. Hun unieke sound ontrokken ze aan Malinké en Fula tradities, Cubaanse muziek en jazz. In 1984 trok de staat de stekker uit de nationale orkesten, maar net als Orchestra Baobab herrees Bembeya Jazz met succesvolle nieuwe releases als Bembeya (2002) en recentelijk werd met The Syliphone years ook de archiefkast leeggehaald.

Bembeya Jazz (Molière)Bembeya Jazz (Molière)
Bembeya Jazz (Molière)Bembeya Jazz (Molière)
Bembeya Jazz (Molière)Bembeya Jazz (Molière)
Tot zover de geschiedenis. Live hadden we dit gezel­schap nog nooit aan het werk gezien en daar kwam — dankzij de mensen van Tsahara Productions en muziek­publique — af­ge­lopen donderdag gelukkig verandering in. Sinds 1958 zijn er heel wat ver­schui­vingen geweest in de bezetting van Bembeya Jazz, maar de drijvende kracht en gitaar van Segou "Diamond Fingers" Diabate staat tot op vandaag centraal. Met de nodige Afrikaanse chaos leidde hij de jonge en beduidend minder jonge leden door een ongemeen boeiende set. De soms wat rommelige aanhef of de net iets te lange intermezzo's deden vreemd genoeg geen afbreuk aan het concert. In tegendeel, het accentueerde de ruwe, authentieke kant van Bembeya, die de goed gevulde Molière trouwens moeiteloos aan het swingen kreeg. Het repetitieve getokkel van Segou bereikte zijn hoogtepunt tijdens Sabou — waar we toevalligerwijs een videofragmentje van hebben liggen. Waar de set eindigde of de bisnummers begonnen bleek een vrij wazig gegeven, al trok geen kat zich daar iets van aan.

De afwezigen hadden wederom ongelijk, maar gelukkig kun je Bembeya Jazz op nog 31 oktober in de 4AD (Diksmuide) aan het werk zien. Het concert in de Arenbergschouwburg (Antwerpen) op 1 november is helaas afgelast.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
kan het zijn dat ik bembeya jazz enkele jaren terug al in het zuiderpershuis aan het werk zag ? niemand schijnt zich dat concert te herinneren maar ik ben vrij zeker van mijn stuk…
steven | 28 oktober 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?