Franco et le TPOK Jazz - Francophonic Vol. 1

Franco & le TPOK Jazz - FrancophonicMet het recente aantal re-releases en compilaties uit de pioniersjaren van de Afrikaanse muziek zou je haast beginnen denken dat de huidige Afrikaanse muziekscene aan spreek­woordelijke bloed­armoede lijdt — laat ons hopen dat niets minder waar is. Met deze release van Stern's Music reizen we terug naar de jaren '50 in het toenmalig Belgisch Congo alwaar de jonge gitarist François Luambo Makiadi experimenteerde met Cubaanse rumba en diverse Afrikaanse stijlen. En niet zonder resultaat want in 1955 debuteerde hij met zijn eigen band in de OK Bar in Kinshasa die later TPOK Jazz gedoopt werd — of "Tout Puissant Orchestre Kinshasa" voluit. Francois kreeg de bijnaam Franco en produceerde (naar eigen zeggen) in 30 jaar meer dan 150 albums met zijn band. Hoeveel het er nu exact waren zullen we wellicht nooit weten, maar wél dat Franco is uitgegroeid tot een begrip in de Congolese muziek­geschiedenis en aan de wieg stond van de Congolese rumba en niet te vergeten, de soukous — de meest swingende der Afrikaanse genres.

 
Net zoals de vorige historische releases op het label kreeg ook dit album een ellenlange titel — Francophonic ˇ Africa's Greatest ˇ a retrospective ˇ vol. 1: 1953-1980 — en een encyclopedisch boekje mee en steken er twee CD's in de fraaie box. De albumtitel doet vermoeden dat we binnenkort nog meer van Franco's oeuvre mogen verwachten, al schept dit eerste deel toch al een mooi overzicht van het grootste stuk van zijn carrière. Hoewel de eerste CD in de box misschien meer historische waarde heeft, kan de tweede mij toch het meest bekoren. Niet­tegen­staande menig nummer onschuldig begint, durven die halverwege dankzij de de heerlijk jengelende gitaar van Franco wel eens escaleren — Minuit Eleki Lezi is daar een prachtig voorbeeld van. Ook het kabbelende Mambu Ma Miondo en swingende Liberté steken er wat mij betreft boven uit. Met deze voorsmaakjes kun je er alvast zelf de lekkerste krenten uit vissen.

Update: op Awesome Tapes from Africa haalden ze net een oud cassetje van Franco et le TPOK Jazz van onder het stof. Downloaden is de boodschap.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?