Interview met Merdan Taplak in de Roma

Interview met DJ Merdan Taplak (De Roma)De RomaMerdan Taplak is goed op weg om een gevestigde naam te worden binnen het Belgische wereld­muziek­circuit en zijn agenda zit de komende maanden dan ook overvol. Alleen al de komende weken kan u hem aan het werk zien op de Working Class Night in de Antwerpse Petrol, op het Mano Mundo podium in Boom en op het Open Doek filmfestival in Turnhout. Voor wie de Turks-Belgische deejay nog niet moest kennen kan volgend gesprek dat wij met hem hadden in De Roma (waar hij de omlijsting verzorgde bij een optreden van Kočani Orkestar) alvast enige duiding brengen.

DJ Merdan Taplak (De Roma)
DJ Merdan Taplak (De Roma)
Merdan, het gaat goed met je carrière als deejay, maar als ik het goed begrepen heb is het nog steeds geen fulltime bezigheid?
Merdan Taplak: "Nee, overdag ban ik gewoon leerkracht. Ik kom nu ook gewoon van school en moet ook morgen weer gewoon voor de klas staan. Ik combineer beide jobs al is het op termijn toch wel mijn bedoeling om me fulltime met muziek gaan bezig te houden. Helaas is dat financieel gezien op dit ogenblik nog geen optie. Ik vind lesgeven ook echt leuk hé, denk dus zeker niet dat ik tegen mijn zin voor de klas ga staan."

Weten je leerlingen dat je bijklust als deejay?
Merdan Taplak: "Wel, ik ben net begonnen in een nieuwe school en al na een aantal dagen hadden ze door dat ik naast leerkracht ook nog deejay ben. Ik heb natuurlijk geen alledaagse naam, dus die gasten googelen dat eens en voilà ze weten wat ze moeten weten. (lacht) Maar ik probeer die twee werelden toch zoveel mogelijk gescheiden te houden."

Je spreekt perfect Nederlands, bent leerkracht en deejay; dat beantwoordt niet meteen het cliché dat mensen zich voor de geest halen bij iemand van Turkse origine.
Merdan Taplak: "Nee, inderdaad, je kunt zo niet onmiddellijk aan mij merken dat ik Turks ben. Mijn opvoeding is dan ook uiteenlopend; ik heb de taal bijvoorbeeld nooit meegekregen, maar de muziek dan weer wel, want de televisie stond bij ons altijd op een Turkse zender. Verder heb ik les gevolgd op een Nederlandstalige katholieke school. Ik ben zelf eigenlijk een reflectie van wat ik met mijn muziek wil brengen: ik vermeng muziek uit verschillende culturen en genres, zonder de ene op de andere te laten primeren."

Hoe kondigt men je eigenlijk aan als je in het buitenland gaat draaien? Ben je daar een Belg of een Turk?
Merdan Taplak: "Ik stel mezelf meestal voor als een Turkse Belg of een Turkse Vlaming. In de deejaywereld maakt het ook weinig uit waar je vandaan komt, zolang je maar een stevige set neerzet."

Waar situeer jij jezelf muzikaal gezien? Je bent deejay, dus zul je ook wel met het clubcircuit in aanraking komen, maar tegelijk ben je ook actief in de wereldmuziekscene.
Merdan Taplak: "Dat is net het te gekke aan wat ik doe! Ik kan zowel op één of ander bedrijfsfeest voor zakenlui draaien als een zigeunerfeest zoals vanavond opluisteren. Daarbij probeer ik dan ook nog eens om die zakenlui kennis te laten maken met zigeunermuziek en de zigeunerliefhebbers met elektronica. Dat is net de grote uitdaging; er moet variatie inzitten voor mij en oogkleppen zijn uit den boze."

In het verleden spendeerden deejays hele dagen snuisterend in platenbakken van kleine gespecialiseerde muziekwinkeltjes. Hoe zit dat tegenwoordig? Hoe vind jij de tunes waarnaar je op zoek bent?
Merdan Taplak: "Ik ben net als vele andere deejays zo goed als volledig overgeschakeld op cd’s omdat dat veel meer vrijheid biedt zowel qua gewicht wanneer je je moet verplaatsen as qua keuzemogelijkheid terwijl je aan het draaien bent. Ik heb vandaag één map bij waarmee ik als ik zou willen gerust een week zou kunnen vullen. Ook het aanbod aan digitale muziek is overvloedig. Ik hou het bij legaal downloaden, maar zelfs iTunes is nog schier eindeloos qua aanbod. Het probleem is dan natuurlijk wel dat er een hoop rommel tussenzit en je dus tijd moet investeren om de goede dingen ertussenuit te halen, maar dat was vroeger niet anders. In principe is de zoektocht naar goeie tunes dus eigenlijk min of meer hetzelfde gebleven."

De muziek die jij draait brengt je een beetje in hetzelfde vaarwater als bijvoorbeeld Shantel of dichter bij huis Deejay Gaetano Fabri. De eerste treedt tegenwoordig al met een heuse band aan. Is dat iets dat jou ook wel wat zegt?
Merdan Taplak: "Absoluut! Ik werk vaak samen met een saxofonist en soms een percussionist en dat geeft onmiddellijk meer dynamiek op het podium. Ik wil ook niet enkel en alleen gezien worden als deejay. Niet omdat ik dat te min acht, maar om het voor mezelf interessant te houden en, nog belangrijker, om de muziek bij een zo breed mogelijk publiek aan de man te krijgen, want daar draait het tenslotte allemaal om."

Hadise, ook een Belgische van Turkse afkomst, heeft het ondertussen ook in haar thuisland tot een grote ster geschopt. Hoe zit dat bij jou? Weten ze in Turkije al wie Merdan Taplak is?
Merdan Taplak: "(lacht) Ik vrees dat niemand mij daar al kent, op een paar clubbers in Istanboel na misschien. Wat ik doe verschilt dan ook enorm van de muziek die Hadise brengt. Zij zit meer in het commerciële circuit. Nogmaals, ik vrees dat ik daar nog zo goed als onbekend ben, maar dat zal nog veranderen!"

reacties


Die set in de roma was bangelijk! ^^
Erik | 20 april 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?