Mulatu Astatke and The Heliocentrics - Inspiration Information Vol. 3

Mulatu Astatke and The Heliocentrics - Inspiration Information Vol. 3Het Britse label Strut Records doet vooral in uitstekende retrofunk compilaties, waaronder Nigeria 70 en Calypsoul 70 onze aandacht trokken. Sinds kort hebben ze zich onder de noemer "Inspiration Information" ook gestort op een boeiende reeks collaboratieve studiosessies, die tegen een hoog tempo richting platenwinkel gestuurd worden. Een half jaar geleden beten Sly & Robbie de spits af met Amp Fiddler, wat een aangenaam kabbelend maar weinig inspiratievol plaatje afleverde. De samenwerking tussen Horace Andy en Ashley Beedle gaf al heel wat meer vonken, maar het is pas bij de derde sessie dat de serie stevig op de rails lijkt de staan. De combinatie van Mulatu Astatke en het Engelse soul jazz ensemble The Heliocentrics wordt door kenners de hemel ingeprezen sinds de plaat vorige maand uitkwam.

Voor liefhebbers van experimentele jazz valt er inderdaad wel wat te smullen. Mulatu Astatke kennen we als vaandeldrager van de uitmuntende Ethiopiques reeks die Addis Abeba stevig verankerde in de wereldmuziekkaart. The Heliocentrics is de band rond jazz-drummer Malcolm Catto die zijn sporen verdiende bij de Dap-Kings, de huisband van het New-Yorkse Daptone Records, alsook het door ons (en de lezers) heel warm onthaalde Quantic Soul Orchestra. The Heliocentrics zelf experimenteren in het fusie-universum van funk, jazz, electronic en avante-garde. Meer dan stof genoeg dus voor een vruchtbare kruisbestuiving.

Het idee om de twee bij elkaar te zetten kwam van DJ Karen P, die hen beiden uitnodigde voor haar Broad Casting series in de Londonse Cargo. Het concert in maart vorig jaar, Astatke's eerste in London voor 15 jaar, werd trouwens opgenomen voor de Red Bull Music Academy Radio en kan je integraal herbeluisteren in hun archief. Voor The Heliocentrics was één enkele repetitiedag genoeg om een hele rits Astatke-klassiekers van een experimenteel soul-funk-jazz jasje te voorzien. Genoeg stof om even samen de studio in te kruipen, wat culmineerde in Inspiration Information Vol. 3 .

En wat een nummers staan daarop. Van de opener Masenqo, die Yezina Negash's frèle vocals afwisselt met zware basriffen en overstuurde gitaar, tot de 10 minuten lange jazzimprovisatie Anglo Ethio Suite, de plaat zit vol met heerlijk aanstekende grooves. Vergeet ook zeker niet de nieuwe compositie Cha Cha en de strijkers van Chinese New Year uit te testen. Voor de snelle lezers allemaal voor het grijpen op de 3voor12 luisterpaal!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?