Sfinks Mixed 2009 - Diversiteit troef op zaterdag

Cocktailbar by night (Sfinks Mixed 2009)Sfinks Mixed 2009Naar goede gewoonte is de Sfinks line-up op zaterdag het dikst gevuld met acts uit de verste uithoeken van onze planeet. Sinds vorig jaar huisvest het groene Boechoutste Molenveld onder de noemer "Mixed" niet aleen concerten, maar ook circus, film, interviews en sjamaan-rituelen vinden een plaatsje in het programma. Met een dergelijk overdadig buffet aan divers cultureel vertier kom je al gauw ogen, oren, neuzen en monden te kort — al hielden veel Sfinks-gangers het voornamelijk bij languit soezen in het gras. Ondanks het festival­vriendelijk weertje kon je ons al rechtschapen wereld­muziek­liefhebbers niet in het gras, maar wel frontstage vinden alwaar een kleurrijke stoet concerten voorbij marcheerde.

Fredy Massamba (Sfinks Mixed 2009)Fredy Massamba (Sfinks Mixed 2009)Fredy Massamba (Sfinks Mixed 2009)
Cimmarón (Sfinks Mixed 2009)Cimmarón (Sfinks Mixed 2009)Cimmarón (Sfinks Mixed 2009)
Die stoet begon vervaarlijk vroeg in de namiddag — zeker voor wie de Crazy balkan beats van vrijdag tot het einde heeft meegemaakt — met de belofte­volle Fredy Massamba uit D.R. Congo. De man stond al aan de zijde van vele grote Afrikaanse artiesten, maar het vinnig kereltje doet het nu ook solo. En terecht, de man heeft heel wat vocaal en percussie talent in huis. De backing band speelde z'n afro-soul bij momenten iets te glad, al zorgde Fredy steeds voor een rauwe groove. Sympa. Het Colombiaanse Cimmarón zorgde voor de tweede aangename verrassing. Zes piekfijn uitgedoste Andes-cowboys en één cowgirl brachten música llanera mét stijl. Sprankelende arpa llanera (harp) en bandola (gitaar) arrangementen, overgoten met flamenco aandoende vocalen en dans. Mooi.

Helah (Sfinks Mixed 2009)Hanggai (Sfinks Mixed 2009)Hanggai (Sfinks Mixed 2009)
retroVISOR (Sfinks Mixed 2009)Nawal (Sfinks Mixed 2009)Nawal (Sfinks Mixed 2009)
Tijd voor een uitstapje naar de Urban Groove tent, de voormalige Global hiphop tent die klaar­blijkelijk een ruimere invulling heeft gekregen. Een fijn idee, al viel onze eerste bezoek bij Haleh wat tegen. De Belgisch Iraanse schoone kwam ons wat theatraal en pre­ten­tieus over. In de concert­tent terug een origineel recept: Mongoolse folklore met een punk toets, uit­ge­voerd door Chinezen. Hanggai voorzag traditionele Mongoolse geluiden van een stevig rock onderstel, waarbij hun diepe keelzang voor een nieuwe dimensie zorgde. Bij het Colombiaanse electro-collectief RetroVISOR kwamen we ook van een kale reis terug, dus zetten we onze tocht verder naar de Club tent. De uit de Comoren afkomstige Nawal gaf er een ingetogen akoestisch concert met een licht hypnotiserend effect.

Les Espoirs de Coronthie (Sfinks Mixed 2009)Les Espoirs de Coronthie (Sfinks Mixed 2009)Les Espoirs de Coronthie (Sfinks Mixed 2009)
Les Espoirs de Coronthie (Sfinks Mixed 2009)Batida (Sfinks Mixed 2009)Batida (Sfinks Mixed 2009)
In de concerttent was het Afrikaanse continent terug aan zet. Les Espoirs de Coronthie komt uit één van de armste wijken uit Conakry (Guinée) en zette op Sfinks een energieke set traditionele West-Afrikaanse muziek neer zoals we het graag zien: met veel goesting en een joi de vivre om jaloers op te zijn. Een ontdekking. In de Groove tent was het bij ons derde bezoek wel raak. Aanvankelijk leken de leden van het Angolees-Portugese Batida zich achter hun laptop te verschuilen, maar al gauw kwam er schot in de zaak middels een Portugese en een piepjonge Angolese rapper. Het kuduro recept is dankzij Buraka Som Sistema ondertussen wereldberoemd en hoewel Batida show-gewijs niet direct aan Buraka kan tippen, moeten ze qua groove niet onderdoen.

Max Romeo (Sfinks Mixed 2009)Max Romeo (Sfinks Mixed 2009)Max Romeo (Sfinks Mixed 2009)
Adrian Sherwood & Little Roy (Sfinks Mixed 2009)Bana O.K. feat. Josky Kiambukuta (Sfinks Mixed 2009)Bana O.K. (Sfinks Mixed 2009)
Variatie troef op zaterdag, tijd dus voor een streep authentieke reggae. De dreads van Max Romeo worden met de dag grijzer, maar dat weerhield de man er niet van om met het enthousiasme van een twintiger de ene klassier na de andere naadloos aan elkaar te rijgen. Een solide, maar door wat ver­tra­gin­gen helaas een véél te korte set. De reggae-fakkel werd door­gegeven aan knoppendraaier Adrian Sherwood in de Groove tent, al was daar aanvankelijk weinig van te merken in zijn loodzware mix. Gelukkig keerde het tij toen hij vocaal werd bijgestaan door Little Roy. Net als vorig jaar kregen we een royale portie soukous voorgeschoteld als laatste live act in de concerttent. Felix Wazekwa werd last minute nog vervangen door Bana O.K., een overblijfsel van de begeleidingsband van de legendarische Franco, le TPOK Jazz. Met de nodige chaos begonnen ze aan hun set die — hoewel ondergetekende aardig fan is van het genre — toch wat last had van eentonigheid. Gelukkig zorgden enkele dansende jongedames voor wat spektakel en afwisseling. Het feest ging ongetwijfeld nog lang door, maar na dik 12 uur festivalvertier moesten wij toch verstek geven.

Sfinks Mixed 2009 coverage op tropicalidad.be | vrijdag | zaterdag | zondag | video

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Mooi verslag, ook Karim Baggili was voor mij heel goed en les espoirs had ik al enkele weken geleden in Nederland gezien, was zwaar onder de indruk. Haleh had ik graag gezien, maar blijkbaar heb ik niets gemist. Studio Pagol en Largo (de vorige projecten) van deze muzikanten vond ik nochtans heel knap! Meer van mijn festivalverslaggeving lees je op mijn blog!
Karla De Greeve (website) | 29 juli 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?