Interview met Gogol Bordello @ Couleur Café

Tommy T (Gogol Bordello, Couleur Café 2012)Couleur Café 2012Thomas 'Tommy T' Gobena kregen we al eerder voor onze microfoon voor een babbel over zijn fan­tas­ti­sche soloproject, maar deze keer hadden we het met hem exclusief over de waanzinnige bende waar hij nu al een aantal jaren deel van uitmaakt: Gogol Bordello!


Tommy, het lijkt alsof jullie met Gogol Bordello vaker op meer alternatieve rock-getinte evenementen staan dan op werelmuziekfestival zoals Couleur Café hier vandaag?
Thomas 'Tommy T' Gobena (bas): "Dat is zeker niet met opzet zo; wij beschouwen onszelf als een global rockband en we passen dus aan beide kanten van het spectrum. In de muziek van Gogol Bordello zijn veel invloeden uit rock en punk terug te vinden en waarschijnlijk is het daarom dat we net iets vaker op van die alternatieve evenementen te zien zijn, maar we hebben even goed pas op Womad gespeeld."

Passen jullie je setlist aan het soort evenement aan?
Thomas Gobena: "Neen, waar we ook moeten spelen, wij doen gewoon ons ding. In onze muziek zijn zoveel verschillende elementen terug te vinden, gaande van zigeunermuziek uit de Balkan over rock en punk tot dub en reggae en tegenwoordig zelfs cumbia en samba, dat iedereen altijd wel iets van zijn gading kan terugvinden."

Gogol Bordello wordt nog steeds vaak omschreven als een zigeunerpunkband. Als Oekraïner zorgde Eugene (Hütz, zang en akoestische gitaar, red.) wel degelijk voor Oost-Europese invloeden in de mix die de muziek van Gogol Bordello is, maar is er volgens jou echt sprake van een link met de muziek die de vele door Europe tourende zigeunerbands spelen?
Thomas Gobena: "Ik denk niet dat er echt veel overeenkomsten zijn, neen. Als er al zigeunerachtige invloeden in onze muziek zitten is dat omdat, zoals je net al aanhaalde, Eugene geboren is in Oekraine en hij deze muziek met de paplepel meekreeg. Toen wij pas begonnen had de pers een hokje nodig om ons in te stoppen en dus zijn ze met de term 'zigeunerpunk' op de proppen gekomen. Onze muziek is ondertussen echter dusdanig geëvolueerd dat die omschrijving al lang de lading niet meer dekt."

Een tijdje geleden verhuisde Eugene naar Brazilië en op 'Trans-continental Hustle' zijn dan ook al wat Braziliaanse invloeden te horen.
Thomas Gobena: "Wel, wij schrijven en componeren onze nummers op basis van wat ons op dat moment inspireert en aangezien Eugene tegenwoordig in Rio woont, is het maar natuurlijk dat hij die vibe probeert the incorporeren in zijn nummers. Het enige waar je eigenlijk zeker van kunt zijn is dat het aantal verschillende invloeden per album alleen maar zal blijven toenemen."

Voor 'Trans-continental Hustle' werkten jullie samen met producer Rick Rubin (Amerikaanse muziekproducer en directeur van Colombia Records. Samen met Russell Simmons richtte Rubin def Jam Records op. Met de Beasty Boys, LL Cool J en Run-D.M.C. maakte hij hiphop to een wereldwijd succes. Rubin werkte in het verleden al onder andere samen met artiesten als Tom Petty, Black Sabbath, Slipknot, Red Hot Chili Peppers, Dixie Chicks, Metallica, AC/DC, Aerosmith, Neil Diamond, Mick Jagger, Rage Against the Machine, Sheryl Crow, Adele en Nusrat Fateh Ali Khan. In jaren negentig van de vorige eeuw en begin jaren 2000, produceerde hij samen met Johnny Cash diens ondertussen befaamde 'American Recordings'. MTV noemde Rubin al: 'the most important producer of the last 20 years', red.). Hoe zou je zijn input omschrijven?
Thomas Gobena: "Ik keek er persoonlijk echt naar uit om met hem te kunnen samenwerken en ik heb tijdens de opnamesessies mijn ogen en oren dan ook goed de kost gegeven. Hij gaat zeer methodisch tewerk bij het opnemen van een nummer, maar tegelijk werkt hij ook heel instinctief; hij luistert en weet onmiddellijk of iets al dan niet goed zit. Om zo op je instincten te kunnen vertrouwen moet je gewoon een meester zijn in wat je doet."

De achtergrond en nationaliteit van de verschillende bandleden van Gogol Bordello is zeer uiteenlopend, wat is de bindende factor binnen de band?
Thomas Gobena: "Dat is simpel: de muziek! Ik denk dat we ook een openheid van geest delen, iets dat je niet bij elke muzikant zult terugvinden; veel muzikanten zoeken een comfortabele niche voor zichzelf en blijven daar voor de rest van hun carrière in steken. Wat ik zelf enorm apprecieer bij Gogol Bordello is de eerlijke manier waarop alle bandleden met muziek omgaan; iedereen in de band geeft steeds het beste van zichzelf."

De naam van de band is deels bedoeld als eerbetoon aan de Oekraïense schrijver Nikolai Gogol (1809-1852, red.).
Thomas Gobena: "Ja, Nikolai Gogol zag het als zijn missie om de Oekraïense cultuur wereldwijd te verspreiden en het is eigenlijk dat idee dat Eugene geïnspireerd heeft om het zelfde te doen met onze muziek en onze boodschap. Je mag Gogol gerust op hetzelfde niveau zetten als Russische groten zoals Pushkin of Dostojewski."

De live shows van Gogol Bordello zijn een begrip, hoeveel van die 'podiumchaos' staat al vooraf vast?
Thomas Gobena: "Het is zeker niet zo dat we zomaar wat aanmodderen, als het dat is wat je bedoeld, maar onze shows zijn wel altijd oprecht en er gaat zeker een denkproces aan vooraf. Onze concerten zijn zeker geen spontane jamsessies en als ik ze in enkele woorden moet samenvatten zou ik zeggen dat ze een uitwisseling van energie zijn tussen een aantal gepassioneerde muzikanten. Het is veel meer dat wat gek doen op een podium en onze muziek is ook meer dan alleen maar feestmuziek, want er zit wel degelijk een boodschap in onze nummers."

Had Gogol Bordello eender waar opgericht kunnen worden of is er toch een band met New York?
Thomas Gobena: "Ik heb al heel wat gereisd, maar ik ben maar heel weinig plekken tegengekomen die kunnen tippen aan New York. In New York kun je zijn wie of wat je maar wilt — ik denk zelfs dat er daar enkele aliens rondlopen (lacht) — en toch je eigen plekje vinden. Gogol Bordello kon enkel ontstaan op een plek waar zelfs de gekste dingen aanvaard worden en dat geldt absoluut voor New York. Daarnaast heeft New York ook nog eens een geweldige muziek en kunst scene en ook vanuit creatief oogpunt is het dus de ideale locatie om een band te starten."

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?