Feest in de Stad... Brussel

Feest in de Stad (Brussel)De stad Brussel organiseert nu vrijdag op de nationale feestdag gratis folk- en wereldmuziek-concerten in vijf verschillende wijken — op dezelfde dag als de tropical editie van de Beleuvenissen trouwens. In hartje Brussel, meerbepaald op de Oude Graanmarkt en het St.-Rochusplein staan voornamelijk folk en aanverwanten in de line-up. Niet direct onze dada, dus laten dat met veel graagte over aan specialisten.

Interessanter zijn de "Latino" (Neder-over-Heembeek), "Modelwijk" (Laken) en "Roots" (Haren) line-ups: weinig tot geen bekende namen, maar aan de omschrijvingen te zien kan er hier en daar toch wel een verrassing tussen zitten. Brazukada Usinasom, Te’Ome, Lunfardo, Renato Borghetti en Paname Orquesta vormen het bonte gezelschap voor het Latino-luik: van Braziliaanse percussie en capoeira, over Mexciaanse chanson-fusion en tango-fusion tot Cubaanse salsa uit Parijs.

In Laken openen ze de avond in stijl met een traditioneel soukous-feestje uit Congo. Menig muzikant van Les Prophètes heeft naar verluid ooit nog het podium gedeeld met soukous helden als Franco, Papa Wemba en Zaïko Langa Langa en zoiets schept verwachtingen natuurlijk! Verder krijgen we daar Vanfanfahre, een bonte verzameling niet onbekende muzikanten van eigen bodem die een Oost-Europees klinkende fanfare in elkaar knutselen. De franstalige folk-rock van Balimurphy lijkt mij minder interessant en ten slotte presenteren ze nog Sewarye die de gnawa in een nieuw jasje steekt.

In de "Roots" line-up in Haren wel enkele bekende namen: de uiterst sympathieke ska-helden van de Internationals (die vorig weekend het mooie weer maakten op Cameleon festival) en de akoustische reggae van Jupiter & Massive 5 (die mij op Couleur Café niet echt van mijn sokken blies). Tenslotte krijgen we nog RSJF voorgeschoteld, volluit Rotterdam Ska-Jazz Foundation wat mooi samenvat wat die mannen doen en Work brengt "intense grootstadsblues voor de 21ste eeuw" — waar halen ze het vandaan?

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?