AB gaat plat voor Shantel & Bucovina Club Orkestar

Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)Anciènne BelgiqueHet moet gezegd, de Anciènne Belgique doet het dit jaar niet slecht qua wereldse concerten. Niet dat we obscure Congolese jengel-bandjes in de Brusselse concerttempel verwachten, maar vorige maand stonden we er nog aan te schuiven voor een geslaagde set van de Orishas, ook de komende weken ligt er nog aardig wat mundiaal muzikaal vertier op de plank en eergisteren keken we reikhalzend uit naar de Brusselse première van de heer Stefan Hantel, beter bekend als Shantel — de Germaanse DJ & producer die sinds zijn bezoek aan de Karpaten zweert bij Balkan-deuntjes als hoofdingrediënt in zijn muzikale knutselwerken. Hoewel puristen hem al wel eens met de vinger durven wijzen bereikt deze kleine Duitser een groter (en jonger) publiek dan het Balkan-genre ooit had durven dromen.

Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)
Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)
Geen wonder dus dat de Shantel-tickets de deur uitvlogen. Een tot aan de rand gevulde ABCLUB is geen aanrader voor wie een hap zuurstof op prijs stelt, maar gelukkig hadden ze de grote AB zaal met behulp van een kleine chirurgische ingreep een tikkeltje kleiner gemaakt. Shantel's entree kunnen we bezwaarlijk sensationeel noemen, veeleer statisch — waarvan zijn aan een statief bevestigde gitaar mede getuige van was. Pas toen de flamboyante zangeres de Bucovina Club Orkestar vervoegde kon het feest beginnen. Met de kreet "Let's burn this f(túút)ing place down!" en een tournée general vodka gooide Shantel de beslissende druppel olie op het vuur. Het voltallige publiek ging gewillig van de grond en uit hun dak op de tonen van zijn recentste (en verassend goed gekende) hit Disko Partizani. Persoonlijk vond ik Borino Oro een stuk straffer waar Shantel de Bregovic-klassieker uit Les Temps des Gitans op een snare-drum nieuw leven inslaat: zálig.

Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)
Zijn finale werd een stuk spectaculairder dan zijn entree: de leden van de Bucovina Club Orkestar bliezen de ziel uit hun lijf, het betere dans-werk verhuisde van front- naar on-stage en Shantel zelf ging te keer op zijn snare-drum waarbij het opspattend zweet (enfin, water) de nok van de AB bereikte. Wat hij vorig jaar op Fiesta Mundial bewees bevestigde hij nogmaals in de AB: de Balkan is über-hot en hij slaagt erin het hapklaar te verpakken zonder de Oost-Europese muziektraditie oneer aan te doen. Zeg dat wij het gezegd hebben.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?