De 10 strafste concerten van 2008

Net zoals vorig jaar hebben we weer talloze concerten & festivals achter de kiezen en maken we de staat op van het afgelopen frontstage jaar. De keuze was wederom moordend en daarom presenteer ik u, waarde lezer, niet zonder enige trots de 10 concerten die mij het meest bijbleven in 2008:

01
Seun Kuti & Egypt 80
AB
verslag video
Seun Kuti & Egypt 80 (AB) Simpelweg dé beste afrobeat act van het moment: opzwepend, broeierig, vurig én meesterlijk verslavend.
02
Taraf de Haïdouks
AB
verslag video
Taraf de Haïdouks (AB) Deze authentieke balkan-band brengt — zonder de onvermijdelijke trompetjes — hun verfrissend geluid met een levensvreugde waar de gemiddelde Belg jaloers op mag zijn.
03
Werrason
Sfinks Mixed
verslag
Werrason (Sfinks Mixed) Congolese soukous op z'n best: een swingende, chaotische & exotische muzikale pletwals als afsluiter op Sfinks Mixed.
04
Zap Mama
Mano Mundo
verslag
Zap Mama (Mano Mundo) Na een kleine twintig jaar doet deze stem-goochelares, full-time schoon madam en first lady van de inlandse wereld­muziek haar ding nog steeds met een aanstekelijk joie de vivre.
05
Aly Keita & friends
Zuiderpershuis
verslag
Aly Keita & friends (Zuiderpershuis) De Ivoriaanse balafonist liet zich flankeren met de hemelse vocalen van Dobet Gnahoré en het kopergeluid van Gangbé Brass Band. Een succes-combinatie, deze "Contre Jour All Stars".
06
Luciano
Couleur Café
verslag
Luciano (Couleur Café) De afsluiter van Couleur Café draaide uit op de strafste reggae-act van het weekend: energiek, authentiek (met af en toe een onmiskenbare Marley-touch) en uitermate smakelijk.
07
La Excelencia
Afro-Latino festival
verslag
La Excelencia (Afro-Latino festival) Deze jonge Neuva Yorkers blazen met hun salsa dura nieuw leven in de Fania sound van weleer en brachten op Afro-Latino festival een Ray Barretto-tribute met tonnen klasse.
08
Orchestra Baobab
Handelsbeurs
verslag video
Orchestra Baobab (Handelsbeurs) Met een bovennatuurlijk harmonieuze set bewezen deze heren uit Senegal dat ze tot op vandaag over de meest verfijnde en verslavende Afro-Cuban groove beschikken.
09
Chiwoniso
Afro-Latino festival
verslag
Chiwoniso (Afro-Latino festival) Hartverwarmende & verrassend swingende set van deze innemende mbira-speelster uit Zimbabwe.
10
Zeker Weten
Afro-Latino festival
verslag
Zeker Weten (Afro-Latino festival) Last but not least dé zonnigste band uit ons land. Het ganse jaar door toverden ze op kleine en grote podia met hun "soukous op Vlaamsche wijze" een stevige glimlach op ons gezicht en lieten menig heup niet onberoerd.

Tot zover mijn mening. Maar laat dat u vooral niet afschrikken om ons te vertellen welke wereld­muziek-concerten u van uw sokken heeft geblazen in 2008. We zijn benieuwd!

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Voor mij was 2008 niet het beste jaar, wat wereldmuziekconcerten betreft, ik heb er namelijk heel wat gemist door diverse omstandigheden. Na raadpleging van mijn agenda kom ik uit bij de volgende top 10:

1. Baaba Maal & guests (Senegal) in het Zuiderpershuis op 14 juni: kippevelconcert, volledig akoestisch met als gasten niemand minder dan Malick Pathé Sow en zijn groep. Ben al jaren een fan van Baaba, maar zijn gewone elektrische concerten vielen mij meestal nogal tegen wegens te veel show en bombast

2. Beata Palya (Hongarije) in de Roma op 15 maart: wauw wat een uitstraling, originaliteit, durf, passie en dies meer, dit moet gewoon een wereldster in wording zijn en ook haar cd’s zijn stuk voor stuk de moeite

3. Minyeshu (Ethiopië) in het Zuiderpershuis op 11 april met de voorstelling van haar nieuwe cd ‘Dire Dawa’. Ik zag haar al vaak, maar dit concert was gewoon schitterend en de versies van haar nummers waren sterker dan op cd

4. Rokia Traoré en Buika op Esperanzah (Floreffe) op 2 augustus: de twee hoogtepunten van dit festival, de Malinese Rokia was nimmer beter in form en dit concert was veel sterker dan haar laatste cd, de flamenco van Buika moet je live zien en horen om het te geloven

5. Alèmayèhu Eshété & Badume’s band (Ethiopië-Frankrijk) op het Afrikafestival (Hertme) op 6 juli: Ethiopische topster uit de gouden seventies laat zich voor de gelegenheid begeleiden door een Franse band, waarvan de zanger warempel ook in het Amharic zingt en de Ethiopische schoonheden uit de bol laat gaan, memorabel!

6. Mamar Kassey (Niger) op het Afrikafestival (Hertme) op 6 juli: deze pittige woestijnblues laat groepen zoals Tinariwen verbleken met een gevarieerde set, die de toeschouwer geen seconde rust gunt.

7. Dastan ensemble (Iran) in het Zuiderpershuis om 15 februari: mooi gedreven concert van de bekende grootmeesters van de Perzische muziek, deze muziek valt eigenlijk live nooit tegen.

8. Kenge Kenge (Kenya) op het Afrikafestival (Hertme) op 5 juli: muziek die veel gemeen heeft met Konono nr. 1 of Kasai all stars uit Congo, maar met nog meer gedrevenheid en punch, het hoogtepunt op de zaterdag van dit festival

9. Jahida Wehbe (Libanon) en het ensemble van Osama Abdulrasol (Irak) in de Bijloke op 24 september: knappe Arabische klassieke muziek met een glansrol voor Osama op de qanun.

10. Victor Démé (Burkina Fasso) en ‘the gypsy kings and queens’ waren voor mij de hoogtepunten van een toch een beetje tegenvallende sfinks, maar waarschijnlijk zijn de verwachtingen te hooggespannen na zo veel topjaren vol ontdekkingen
Karla De Greeve (website) | 30 december 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
indrukwekkend lijstje, karla! baaba maal in het zuiderpershuis heb ik moeten missen, maar bij minyeshu waren we wel present, al viel ze (heel) nipt buiten mijn top 10.
pieter | 30 december 2008
tinariwen (mali) op 6 mei in de AB was één van de meest buitengewone concerten ooit gezien. zowel muzikaal als visueel verbluffend en dat in alle eenvoud en bescheidenheid.
greet | 31 december 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
was gecharmeerd door Pistolera op Sfinks.
Veel goede Latino-rock laatste jaren ontdekt – zoals Pistolera bvb…. .
dirk 'zaffer' rombouts | 17 januari 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?