Ba Cissoko @ Zuiderpershuis

Ba Cissoko (Zuiderpershuis)ZuiderpershuisBijna drie jaar geleden zagen we Ba Cissoko en de zijnen voor het eerste live aan het werk als afsluitende act op het Leuvense wereldfeest. Deze vier rakkers uit Guinee lieten toen op zijn zachtst gezegd een zinderende indruk na en ze wisten zich dan ook moeite­loos tussen de strafste concerten van 2007 te nestelen. Als Ba Cissoko opduikt op de affiche van het Antwerpse Zuiderpershuis om er zijn nieuwe album Séno voor te stellen dan moeten we moeite doen om niet af te zakken naar onze tweede thuishaven, dus stonden we afgelopen zaterdag met hoog gespannen verwachtingen de kora­kunste­naars op te wachten. Of het opnieuw een on­ver­gete­lijk feestje is geworden doen we in ons verslag met veel plezier uit de doeken.

Ba Cissoko (Zuiderpershuis)Ba Cissoko (Zuiderpershuis)Ba Cissoko (Zuiderpershuis)
Ba Cissoko (Zuiderpershuis)Ba Cissoko (Zuiderpershuis)Ba Cissoko (Zuiderpershuis)
Ba Cissoko (Zuiderpershuis)Ba Cissoko (Zuiderpershuis)Ba Cissoko (Zuiderpershuis)
Met Sabolan deed Ba Cissoko in 2003 de eeuwenoude griot traditie van kora-spelers min of meer op zijn grondvesten daveren. Hij combineerde het heldere kora geluid met gitaar­verster­kers en distortion-effecten tot een eigentijds en bijzonder smakelijk geheel. Zeven jaar later leek het alsof Ba en zijn companen hun wilde haren onderweg verloren waren. Zelfs de hemelsbrede glimlach van Sékou Kouyate — die de kora partijen met het grootste show-gehalte voor zijn rekening neemt — kon de feest­vreugde niet redden. De sobere bezetting van drie jaar terug werd in het Zuiderpershuis aangevuld met een elektrische gitaar en een meer westers aandoende drum-kit. De rauwe groove van weleer moest plaats maken voor een meer afgestofte sound.

Gaandeweg leek de frontman er meer zin in te krijgen en in de tweede set wist hij het tij te keren: de ene aanstekelijke kora-riff werd moeiteloos aan de andere gerijgd, de ritme-sectie vond de zinderende groove terug en dat kon op respons van het Zuiderpershuis publiek rekenen. De djembe partijen zorgden voor een extra scheut olie op het vuur en af en toe kon de Ba Cissoko-magie zich voltrekken. Ondanks de valse start en soms wat rommelige sound werd het toch genieten van een heerlijk stukje nieuwe en oude kora-traditie. Na afloop van het concert konden we nog een gesprek aanknopen met de frontman, maar daar komen we later uitgebreid op terug.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?